De Internationale dag van de rechten van het Kind

Childrens Museum Curaçao: De nationale Ombudsman de heer Keursly Concincion opende de dag met een speech waarin hij een aantal kinderrechten uitdiepte voor het jonge publiek en hun ouders of verzorgers. Hij benadrukte het recht op onderwijs, op veilig drinkwater en ook het recht op bescherming. Dat laatste lichtte hij nog even toe, ook in de thuissituatie heb je als kind tot je 18e levensjaar recht op een leven zonder dat je geslagen wordt. Ook geen corrigerende tik wat in sommige landen zelfs strafbaar is. Het is ook een recht om goed behandeld te worden in woorden. Kinderen mogen niet neerbuigend of afkrakend behandeld worden’ aldus de Ombudsman. De kinderen luisterden aandachtig en hun ouders ook.

Actrice Esmée Pieters was namens Lot’s Foundation in het Children’s Museum op Curaçao en wat een prachtige dag was het! Esmée schreef samen met Herman van Veen de voorstelling van Lot.  Lot is een meisje met een Curaçaose vader en een Nederlandse moeder. Zij verhuisde al op jonge leeftijd naar Nederland als gevolg van de scheiding van haar ouders. Hierdoor heeft zij twee (t)huizen. Zingen en dansen helpen haar overal doorheen. Haar verhaa zet je aan het denken over de ‘rechten van het kind’. Ze had verschillende vragen aan kinderen en ze zongen samen enkele liedjes in het Papiaments en in het Nederlands. Ze had daarvoor ook een sidekick, Greysha Niebe, die de uitspraken, moeilijke woorden of andere opmerkingen in het Papiaments kon omzetten.

Een mooie manier om een tweetalige voorstelling te spelen. Esmee: ”Tijdens de voorstelling deelden ook de kinderen hun eigen verhaal. Zo kwamen er bijvoorbeeld allerlei verschillende huisdieren en lievelingsliedjes voorbij, gingen we van verliefde gevoelens naar verdrietige gevoelens en werd er samen gezongen én gedanst. Na de voorstelling konden kinderen verschillende workshops volgen, terwijl ouders een informatieve presentatie bij konden wonen. Uiteraard werd er ook volop gebruik gemaakt van alles in het prachtige museum en konden de kinderen heerlijk buiten spelen.”

Ook gingen de kinderen uiteen in verschillende workshops zoals rappen met de rapster Zealous en is er een interactieve presentatie voor de volwassenen door Yvonne Willemsen. Zij laat zien hoe er met kinderrechten in de scholen gewerkt wordt want, dat is het vervolg op deze dag, een onderwijsproject over kinderrechten voor groep 6,7 en 8. Wanneer een leerkracht zijn of haar klas heeft opgegeven voor een workshop komend schooljaar, komt er eendocent naar de school om een les te verzorgen over het verhaal van ‘Lot’.

Dit project is een samenwerking tussen St. De Cultuurkameleon, Childrens Museum Curacao, Harlekijn Holland en Lot’s Foundation. De kick off is mede mogelijkgemaakt door KEEN Integrations. Met dank aan Trinko Keen!